Äpple och mandelkransar

Idag blev det Äpple och Mandelkrans på beställning av fiskebåtens ägare. Eller en med äpple och en utan. Eftersom det blir två och barnen föredrar utan så fick det bli så.
Måste säga att bättre krans får man leta efter. Leilas of course (igen)!
 
 

 Kitchen Aiden blir nog snart utsliten ;) Den är inköpt på Bagaren och Kocken för några år sen och används nog varje dag hos oss.
Men måste tipsa er om världens bästa kavel, även den inköpt på samma ställe.  För två år sen fick min gamla i trä brinna upp i kakelugnen för den hade något barn lekt med så den var sönder. Efter en cancerbehandling på Sahlgrenska så brukade jag unna mej något. Kunde vara lite allt möjligt, det var ju ändå 49 behandlingar som jag fick. När jag kom in på Bagaren och Kocken denna oktoberdag för två år sen, så var hela skyltfönstet och butiken rosa. WOW! Vilket bemötande jag fick från att komma direkt från sjukhuset och blivit behandlad av just den sjukdomen. Man fick köpa denna rosa kavel en hundralapp billigare just för att det var den Rosa månaden Oktober. Visst var det najs!!! Så om en månad är vi ju där igen och jag tänker åka till Bagaren och Kocken och titta på deras Rosa varor.
Kaveln är det bästa köpet, kavelmässigt :)

Oj, kransarna är ju kvar att blogga om :)
 
Här kommer receptet:
 
Deg:
50 gr jäst
3 dl ljummet mjölk
1 msk kardemumma
1,5 dl socker
1 ägg
150 gr smält smör
10-11 dl vetemjöl special
Jäs i 45 minuter

Fyllning:
 
200gr riven mandelmassa
200 gr smör
1 msk kanel
1 dl råsocker
 
Dela degen i två delar. Kavla ut och bred över hälften av fyllningen, rulla ihop och forma till en krans. Klipp kransen och lägg varannan flik åt varsitt håll.
Gör en krans till. Lägg i smorda formar med löstagbar kant. Jäs 40 minuter. Pensla med ägg och strö över mandelspån.
Grädda 175 grader varmluft i 20 minuter.
 
 

 Tog en sväng ute i bergen på en promenad i blåsten, när jag kom hem passade en nybakad kransbit väldigt bra!

Ett äpple på det så blir magen glad eller hur var det nu igen!!! :)

Kommentarer