Banana Cream Pie



Igår kom min kusin på besök och jag hade vartit sugen på denna pajen ett tag. Den är från Leilas kokbok och såg helt amazing ut. Jag gjorde som vanligt några förändringar. Kollade lite hur Roy Fares gjorde sin och sen blev det något mellanting men mer år Leilas variant.

Men oj! Den blev riktigt god. Gillar att det är en brytning där med grekisk yoghurt i som passar grymt med den kokta burken med kola.
Ja, ni får helt enkelt göra den för att känna efter själva ;) Men ta god tid på er. Koka kondiserad mjölk tar en stund. Men man kan ju göra annat emellan :) Typ gå och handla och låta barnen fixa kolan ;)



Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk kallt vatten

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk ekologisk vaniljpulver
4 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk ekologisk yoghurt 10 %
4 st ekologiska bananer

Kanderade nötter
2 dl sötmandel, valnötter och pecannötter 
0.5 st ekologisk äggvita
0.5 dl strösocker
1 tsk malen kanel


Börja med pajdegen; nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt sedan ägg och vatten och arbeta samman till degen precis går ihop. Knåda inte! Plasta in degen och låt vila i kylen i en timme.

Koka sedan en kolasås av kondenserad mjölk. Lägg konservburken (oöppnad men med avriven etikett) i en kastrull med vatten. Låt den koka i 2 till 3 timmar, fyll på mera vatten efter behov så att den hela tiden är täckt. Låt sedan burken svalna.

Sätt sedan ugnen på 175 grader, kavla ut mördegen och klä en pajform. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Vispa vaniljpulvret med grädden. Vänd sedan samman vaniljgrädden med yoghurt.

För att kandera nötterna; sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandel och nötter med lätt uppvispad äggvita. Skaka sedan nötterna med strösocker och kanel och rosta dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter. Låt dem svalna helt och hacka dem grovt.


Lägg pajskalet på ett fat. Bred ut kolan och skiva över bananerna och spritsa över gräddyoghurten. Toppa sen med de kanderade nötterna. Jag siktade över kakao över hela paketet.










Kommentarer