Kalljästa kardemummabullar


När jag bakade bullar häromdagen så bakade jag tre satser och gör lite olika former och smaker. Då får man lite varianter på bullarna. 

Att kalljäsa bull eller bröddeg är ett väldigt käckt sätt att baka och jag har många olika recept på bloggen. Sök i sökmotorn på "kalljästa".
 










50 gr jäst
2 dl socker
1/2 liter äggostvassle (eller vatten och två eko ägg)
1 msk kardemummakärnor, mortlade
1 kg ekologiskt vetemjöl från Saltå Kvarn
200 gr mjukt smör (ej varmt)
2 tsk havssalt


200 gr smör 
1 msk nymortlad kardemumma
1 dl råsocker

Blanda jäst med kall äggostvassle och kardemumman, tillsätt socker, salt, mjöl och smör. Kör på låg hastighet i 15 minuter. Lägg på lock eller täck med plastfilm. Man kan ha den ute om det inte är för varmt eller kallt (förvarad på ett bra sätt med tanke på hur man bor) eller i kylskåp. 12 timmar bör den stå.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut den tunt. 
Fördela halva fyllningen som du vispat ihop till en kräm. Lägg över en tredjedel av degen och den andra tredjedelen över mot mitten så det går omlott. Skär i remsor och gör knutar. Ställ på en plåt. Gör om proceduren med deg två. 

Låt dem stå 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och nymortlad kardemumma.

Grädda 8-10 minuter eller tills de känns genombakade och har fin färg.



 

Kommentarer