Kalljäst Kardemummakrans


Krans är käckt när man är många som ska äta bullar samtidigt. Jag fryser in dem i halvor.





2 kransar

50 gr jäst
2 dl socker
1/2 liter äggostvassle (eller vatten och två eko ägg)
1 msk kardemummakärnor, mortlade
1 kg ekologiskt vetemjöl från Saltå Kvarn
200 gr mjukt smör (ej varmt)
2 tsk havssalt


200 gr smör 
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl råsocker

Blanda jäst med kall äggostvassle och kardemumman, tillsätt socker, salt, mjöl och smör. Kör på låg hastighet i 15 minuter. Lägg på lock eller täck med plastfilm. Man kan ha den ute om det inte är för varmt eller kallt (förvarad på ett bra sätt med tanke på hur man bor) eller i kylskåp. 12 timmar bör den stå.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut den tunt. Fördela halva fyllningen som du vispat ihop till en kräm och rulla ihop till en rulle. Sätt ihop den till en krans och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör om proceduren med deg två.

Klipp flikar i kransen och vik år varsitt håll, låt den vila lite så den jäster till sig ca 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och fördela mandelspån på kransen.

Grädda 20 minuter.






 

Kommentarer