Kalljästa kanelbullar






50 gr jäst
2 dl socker
1/2 liter äggostvassle (eller vatten och två eko ägg)
1 msk kardemummakärnor, mortlade
1 kg ekologiskt vetemjöl från Saltå Kvarn
200 gr mjukt smör (ej varmt)
2 tsk havssalt


200 gr smör 
1 msk kanel
1 dl råsocker

Blanda jäst med kall äggostvassle och kardemumman, tillsätt socker, salt, mjöl och smör. Kör på låg hastighet i 15 minuter. 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut den tunt. 
Fördela halva fyllningen som du vispat ihop till en kräm. Lägg över en tredjedel av degen och den andra tredjedelen över mot mitten så det går omlott. Skär i remsor och gör knutar. Ställ på en plåt. Gör om proceduren med deg två. 
Jag fick tre plåtar med bullar, två fick plats i kylskåpet och en fick stå ute med handduk över i ett ihåligt bord med lock så inga fåglar kom åt det. De jäste mer än de i kylskåpet (kallare där än ute i julinatten).

Ta ut bullarna ur kylen. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Låt dem stå 10 minuter inne. Pensla med uppvispat ägg och pärlsocker.

Grädda 8-10 minuter eller tills de känns genombakade och har fin färg.



 

Kommentarer