Äggost till påsk

Reklam för Bagaren och Kocken



Påsk utan äggost är väl som jul utan Ris ala Malta typ eller midsommar utan jordgubbar. Fast äggost kan man äta året om. Bohusläns nationalrätt. Det är fina grejer det. Mjuk och len, söt och krämig. 

Var inte rädd för sockret, det mesta rinner ut. En för osötad äggost är ingen större hit. 

Formen till äggosten har jag flera olika varianter, men tycker denna från Flatön är den jag använder mest.
Behöver du en äggostform? HÄR HITTAR DU DEN! 










3 liter gammaldags ekologisk mjölk
12 ekologiska ägg
3 dl ekologisk grädde
5 dl ekologisk filmjölk

2-4 dl socker

Koka upp mjölken. Ta väck onga från äggen. Blanda ägg med övriga ingredienser i en bunke. Häll smeten i den kokande mjölken och sänk plattan, rör hela tiden mot botten av kastrullen tills det skär sig, tar en kvart ungefär. Det får inte koka, bara sjuda.

Häll upp med hålslev i en äggostform, varva med socker. Hur söt man vill ha den är en smaksak.
Låt kallna och sen stelna i kylen över två nätter.

Servera med vispad ekologisk grädde och halvfrusna jordgubbar som körs med 2 msk råsocker i en blender till en kall kräm.

Big hit!





 

Kommentarer