Garden Apple Frangipane Galette





 Denna galette är jättegod och äpplen och mandel gifter sig fantastiskt bra. En klick vaniljglass eller vaniljsås passar toppen till. Även om jag sparade in dessa kalorier för egen del denna gången. 

Har alltid velat haft äppleträd i trädgården. När vi bodde i lägenhet på Hönö var trädgården full med träd och jag stod väl dagarna i ända på hösten och bakade och gjorde mos. Men kanske kan man lura maken att den kan funka med ett träd här.













Skal
190 gr ekologiskt mjöl (1 and 1/2 cups)
50 gr socker (1/4 cup)
1/4 tsk salt
115 gr smör
60 ml vatten
Gör mördegen lite hastigt, smöret ska vara kallt och vattnet med. 
Låt den ligga minst en timme i kylskåp.

Frangipane
30 gr smör
1 stort ägg
50 gr mandelmjöl (1/2 cup)
50 gr socker (1/4 cup)
1 tsk vaniljextrakt
Vispa ihop till en smet.

Fyllning
4 röda trädgårdsäpplen, skalade, urkärnade, klyftade i tunna skivor
1 msk socker
1 msk mandelmjöl
nymalen kardemumma
pudrad kanel

Kavla ut mördegen till en rundel. Fördela frangipanen på rundeln men inte ända ut i kanten. Fyll på med äpplefyllningen och vik över kanterna så det blir som en vulkan.
Pensla med ägg blandat med 1 msk mjölk
Strö över mandelspån och råsocker

190 gr i 35-38 minuter



Kommentarer