Äpplemos

Reklam för Bagaren och Kocken




Mycket äpplen har landat i vårt hem denna veckan. Min kusin vet att jag gillar äpplen och han har flera träd i sin trädgård, som han frikostigt delar med sig av skörden av. Så ett gyllene mos till frukostgröten.

Vi hade även fått en del röda äpplen från ett annat håll där moset blev aprikosfärgad. Vackert!

Denna gången drog jag ut Kitchen Aiden till garaget och gjorde moset där. Vi har en gasolbrännare med en megakastrull som vi brukar koka kräftor i. Maken hade gjort rent kastrullen med ett uppkok med ättika i så inga smaker/lukter av skaldjur skulle finnas kvar. Sen stod jag där och klyftade äpplen och gjorde ett uppkok. Grannen fick komma och tända på gasolen för det visade sig inte vara min starka sida. Men jag är bra på annat.

Grannfruarna kom över med varsin bunke och fick äpplemos eller äppelmos (samma sak men beroende på hur man säger det). Bubblet åkte fram.
Männen på gatan brukar koka kräftor i garagen och sitta och dricka öl. Nu äntligen fruarnas tur att sitta i garaget fast med äpplemoskok och bubbel. Vi skrattade själva åt hur roligt vi tyckte det var. Kanske var det bubblet som gjorde det så roligt ;) 

Jag har världens bästa äpplemos-passerare som många faktiskt lånat av mig till sin Kitchen Aid och sen köpt egna för det gjort det så enkelt.

Man kokar upp klyftande äpplen med skal och kärnhus, men jag brukar skära bort maskhål och bruna skador på äpplena. 

Koka tills de är mjuka, när väl uppkoket är gjort så går det fort, 5-10 minuter kanske. Ta upp äpplena med en hålslev så mycket av vattnet rinner av för ett fastare mos. När bunken är full häll i sockret i det varma moset så smälter sockret i moset och mer behöver inte göras. Häll på varma rena burkar.

Sockermängden, jag gör så här att jag tar lite socker. Mitt mos håller då i ca 1 vecka i kylskåp. Men sen fryser jag resten mos i Zipplockpåsar 1 liters. När man sen behöver mos så tar jag upp en och låter den tina och klipper i ena änden av påsen och häller upp i snygg burk. Snyggt är viktigt ;)

Behöver du en sån här käck passerare? Kika in på denna på Bagaren och Kocken där jag köpt min. Det ingår även en köttfärskvarn i detta köp som jag använder ofta, sen har jag köpt en korvhorn till julkorven som passar till. Min är 11 år så nu får du nog en ännu bättre vid nyköp. 














Kommentarer