Nöttårta med Swiss Meringue Buttercream

Denna blev till genom prototyp igår. Behövde veta om smakerna passar ihop. Det gjorde den. En vuxen tårta kan man väl säga genom att det är nötbotten. Den trettonåriga dottern tyckte mycket om den och gav det högt betyg.

Swiss Meringue Buttercream är en mycket god och lättsam smörkräm som är lite omständig att göra. Men sen är det så otroligt lätt att arbeta med och dessutom otroligt god. Receptet hämtade jag av good old Martha Stewart :)

Nötbotten är min faster Anitas, den kan man ha som långpannebotten och göra rulltårta av. Lite högre temperatur och kortare tid i ugnen bara.

6 ägg
2 1/2 dl socker
200 gr hasselnötter malda (jag körde dem i blendern)
2 tsk bakpulver
2 msk vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt, rör i nötterna, bakpulvret och vetemjölet.
Häll i en form med löstagbar kant och grädda 175 grader i 45 minuter.

Swiss Meringue Buttercream Choklad

3 äggvitor
1.70 dl socker
190 gr rumsvarmt äkta smör (skuret i kuber)
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält mörk choklad av bra märke, som inte är för varm

Ta fram smöret och skär det i kuber.
Smält chokladen och låt den svalna helt.
Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills det uppmäter 60 grader (använd termometer). Fortsätt vispa med hjälp av en Kitchen Aid eller liknande tills den är ljummen, det tar ca 10 minuter. Där har du en fin maräng. Under tiden du vispar lägg i en smörkub i taget och vispa tills den är utblandad. Fortsätt så tills allt smör är i krämen. Häll i den inte varma chokladen. Är den varm kommer smöret att smälta (inte bra). Nu har man en riktigt god och lättarbetad marängsmörkräm.

Dela nötbotten i två delar och lägg kräm emellan och ovanpå. Spritsa grädde runtom tårtan.












Kommentarer