Hummer risotto


Vi löste denna hummerrisotto på kvarvarande klor från sju humrar. Det räckte gott och väl till oss med en god burrata sallad till och då är vi sex personer i familjen. Hummer är mättande. 

Lite kassa bilder nu när ljuset är lyser med sin frånvaro.


3 kokta humrar
4 msk koncentrerad hummerfond
vatten 
2 st shalottenlök finhackad 
1 st vitlöksklyfta finhackad 
3 msk olivolja 
3 dl arborioris eller avorioris (är det samma kanske)
1,5 dl vitt torrt vin 
75 g riven parmesan till risotton 
15 g smör 
1 st salladslök fint skivad  
salt och peppar 

20 g parmesan hyvlad 


  • Lägg klokött och rumpbitarna på ett ugnsfat och droppa över lite olivolja. Koka upp vatten (mer än en liter) och tillsätt sedan koncentrerad hummerfond - håll detta varmt på spisen - inte kokande men varmt. Fräs lök och vitlök i olivolja i en vid kastrull, rör med träsked. När löken är blank tillsätt det råa riset. Fräs i ca 30 sekunder. Slå på vinet och låt det koka in nästan helt. Tillsätt nu eftersom av buljongen, någon dl åt gången. Riset kommer suga åt sig av buljongen.
  • Rör hela tiden.
  • När riset är nästan färdigkokt så vänds riven parmesan ner med smöret
  • Vänd ner hackad salladslök
  • Smaka av med salt, peppar och pressad lime
  • Värm hummerklorna och stjärtarna i 100 gradig ugn i ca 2 minuter
  • Lägg upp risotto, hummer och mer riven parmesan  



 

Kommentarer