Ris ala Malta

Innehåller reklam för Cervera



Ris ala Malta, mmm!
I år hade jag inte gjort en föråkare som jag brukar typ i början på julen. Så det var riktigt gott igår på julafton när kvällens Malta serverades. 

Ris al'a Malta, den viktigaste rätten på julbordet om du frågar mej. Men inte sån där som är gjord på gröt, den går fetbort, jag har aldrig tyckt att rigrynsgröt är speciellt gott. Denna Ris al'a Maltan är inte gjord på gröt, utan är så som vi åt den hemma när jag var barn, även hos mina kusiner var det denna ris al'a Maltan som serverades. 

Dottern som ville dricka cocktails i trädgården och tyckte att jag behövde glas när jag fyllde år sist, köpte dessa glas till mig. Så användbara även när det inte är cocktails och sommar ;)


Funkar att ha pannacotta i eller chokladmousse eller vad man vill!




5 dl ekologiskt grötris
10 dl vatten
Koka tills riset är mjukt, skölj det i durkslag och låt vattnet rinna av helt.
7 dl grädde
2 msk vaniljsocker
3 msk socker

Vispa grädden, blanda med det kokta kalla riset, vaniljsocker och socker. Färdigt!

Saftsås:
6 dl hallonsaft
1 1/2 dl vatten
knappt 2 msk potatismjöl

Koka upp saft och nästan allt vattnet. Blanda potatismjölet med resterande vatten, rör i det i den uppkokade saften. Den ska vara lagom tjock. 





 

Kommentarer