Christmas Tart


Reklam för Cervera




Annandagen och kalkonmiddag - det är massa gött det. 

Jag gjorde dessa två Christmas Tarts med pekannötter i botten, salt kolakräm med kanel och vit chokladmousse på översta lagret.

När man gör pajdeg är det väldigt käckt att denna krok till Kitchen Aiden som fördelar degen perfekt. Den hittar du här till bra pris just nu! Den ger en mera jämn och bra struktur på degen.

Jag fick välja dessert och det var änna svårt att välja. Vad är alla trötta på och vad är alla sugna på. Man känner ju verkligen att man ätit mycket mat hela helgen. Väldigt mycket mat. För massa. Det får bli keso en månad framöver. Synd att det finns så massa goa grejer som man hellre vill äta. 










Receptet nedan är til en paj, så jag dubblade receptet.

Pecan Pajskal

113 gr rumstempererat smör
40 g florsocker25 g ägg (scramble ett ägg och väg 25 gr)1/2 tsk flingsalt150 g ekologiskt vetemjöl33 g fint vetemjöl (jag tog pepparkaksmjöl från Limabacka)60 g pecans, finhackat


Hur man gör skalet

Vispa ihop smör och socker krämigt i en mixer (typ Kitchen aid eller handvisp)
Addera ägget. Fyll på med pekannötterna och mjölet till det blir en smulig deg.  Plasta in och låt ligga i kylen 30 minuter

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen och fyll ett pajskal med löstagbar botten. HÄR hittar du en sån form!
Baka i 30 minuter i ugnen och låt den svalna helt.

Kanel salt kola

200 g socker113 g smör2, 4 dl ekologisk vispgrädde1/4 tsk flingsalt1/4 tsk ekologisk kanel


Så här gör man fyllningen

Låt smör och socker smälta ihop i en vid kastrull. När det kokat ihop i ca 5-7 minuter (rör runt ofta) så blir det mandelbruntt i färgen. Koka upp grädden i kastrull bredvid och häll på sockersmöret, lite åt gången, det kommer att pösa om du tar för mycket så ta lite åt gången.
Ta kolan från värmen och häll i salt och kanel. Låt kolakaramellen svalna i 15 minuter innan du fyller den i skalet.
Kyl den minst en timme i kylskåp. 

Vit Choklad Mousse

2,5 dl ekologisk grädde
2 ekologiska äggulor
110 gr vit belgisk choklad

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa grädden hårt. Blanda ihop dessa två med äggulorna till en fluffig mousse.

Bred ut moussen över kolakrämen och ställ tillbaka en stund i kylen för att stelna. 
Garnera med jul! Jag tog, cranberries, rosmarin, vitchoklad och lite pekannötter.




 

Kommentarer