Två limpor rågbröd från Vermont!





Mamma, baka limpor snart, tyckte den tonåriga dottern häromdagen. Så här är ett vermontiskt recept på två luftiga rågbröd. Tummen upp av dottern fick detta. Kul! Lång jäsningstid, men man måste ju inte titta på när det jäser direkt.

Sen har jag slutat med vetemjöl special. Det är extra tillsatt gluten i det mjölet och jag tror vi svenskar inte behöver mer gluten. Funkar alldeles perfekt med vetemjöl. Satsa på ekologiskt istället.
Men som vanligt, man gör som man vill! Det blir alltid bäst då ;)






  • 1 liter vetemjöl
  • 1/2 liter rågmjöl från Saltå Kvarn 
  • 30 gr jäst
  • 2 msk brun farin
  • 2 ½ tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk mörk sirap
  • 1 msk kummin, som mortlars 
  • 1/2 liter ljummet vatten
Lös ut jästen i ljummet vatten, lägg i allt det andra med mjölet sist. Kör i maskin i 20 minuter. Jäs i en timme i bunken. Det är en kladdig med smidig deg.

Smörj två avlånga formar. Knåda inte degenför mycket utan, bara forma två limpor och lägg i formarna. Jäs 1 timme. 
Grädda 180 grader varmluft. Stick i en termometer när det gått ca 20 minuter och grädda tills den når 90 grader. Tippar på att den totala gräddningstiden blev 35 minuter.








Kommentarer