Nougattårta med hallon.






Som alla andra bloggerskor så har jag varit och köpt en 15 cm hög form till tårtbottnar. Kommer köra järnet med den. Formen hittade jag på Bagaren och Kocken. Var liksom tvungen att åka dit, eftersom vi stod och malde tre kilo älgfärs som en nära bekant kommit med. Malde det med köttkvarnen till min Kitchen Aid. Dagen efter hittade jag inte kniven till kvarnen. Så den måste ha hamnat i soporna och soporna töms tidigt måndag morgon. Så det fick bli ett besök hos Bagaren och Kocken och inhandla en ny.
Där fanns så massa roliga saker. I efterhand så funderar jag på om jag ska köpa en låg 15 cm form med. Kanske är käckt att dela upp kakbottnar, så går det fortare i ugnen, tänkte jag. Det blir i alla fall en väldigt fin form på tårta. Räcker till 8-10 personer.

Lätt att det inte blir fördiggräddat när det är en sån hög kaka. Men denna blev toppengod chokladig tårtbotten delad i fyra lager med kräm emellan. Alla gillade denna tårta barn som vuxna.







Swiss Meringue Buttercream:

3 äggvitor
1.7 dl socker
190 gr smör
1 tsk vaniljextrakt (funkar med vaniljsocker)

150 gr smält nougat


Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills det uppmäter 60 grader (använd termometer). Fortsätt vispa med hjälp av en Kitchen Aid eller liknande tills den är ljummen, det tar ca 10 minuter. Där har du en fin maräng. Under tiden du vispar lägg i en smörkub i taget och vispa tills den är utblandad. Fortsätt så tills allt smör är i krämen. Häll i den avsvalnade nougaten. Är den varm kommer smöret att smälta (inte bra). Nu har man en riktigt god och lättarbetad marängsmörkräm.


Botten:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao Valrhona  
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker minst 4 minuter. Häll i smält smör och mjölk. Sikta ner mjöl, bakpulver och kakao.
Häll över i en 16 cm form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i 45 minuter.

Låt den svalna.




Fyllning:

90 gram nougat
1.5 dl grädde

Koka upp grädden till 70 grader.
Lägg i nougaten så den får smälta med. Kyl det hela i sex timmar eller över natten. 

Vispa upp till lagom konsistens.

Montering:
Dela botten i fyra delar. Lägg denna fyllning mellan ett eller två lager och buttercreamen mellan resterande.
Spritsa eller bred på buttercreamen över tårtan och garnera med hallon.






Kommentarer