Päron och mandelpaj
Vilken päronpaj den käre Roy har skapat. Den är från hans bok Sweet. La dit något päron till eftersom jag körde med trädgårdspäron som är lite mindre. Makalöst god blev den.
Redan torsdag, veckorna flyger fram. Vips så är det jul känns det som. Man skulle kunnat stannat tiden ibland. Men kanske får nöja sig med att njuta lite extra då och då istället.
Mandelkräm
60 gr äggulor (3 st)
60 gr strösocker, (0.75 dl)
12 gr maizena, (1.5 msk)
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
2,5 dl mjölk, 3%
300 gr mandelmassa
100 gr mandelspån
Päron
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
2,5 dl vitt vin
7 dl vatten
4-6 st päron
1 msk socker
Mördegsbotten
90 gr florsocker, (1.5 dl)
270 gr vetemjöl, (4.5 dl)
180 gr mjukt smör
20 gr äggula, 1 stycken.
Garnering
florsocker
Tillagning
Rör ihop äggulor, socker och maizena till krämen i en bunke. Lägg vaniljpulvret i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under konstant omrörning tills den har tjocknat till en kräm. Häll över i en bunke och låt svalna.
Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.
Dela och skrapa ur vaniljstången till päronen och lägg fröna och stången i en kastrull med vin och vatten. Koka upp och sjud ca 5 minuter.
Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg halvorna i kastrullen och sjud tills de är knappt mjuka, ca 5 minuter. Låt svalna i lagen.
Blanda alla ingredienser till mördegen i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ut den i en rund form 24 cm i diameter, med degen.
Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen. Strö socker över päronen och flisad mandel över krämen. Grädda mitt i ugnen i 20–25 cm. Låt svalna och pudra över florsocker före servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar