Äpplepaj Delux
Reklam för KitchenTime
En av de allra godaste pajerna är denna makalöst smarriga paj. Den är fylld med mandelkräm och äpplen med kanel och sen toppas den av en havrecrumble. Ja du hör ju hur smarrigt det låter.
Äpplena fick jag av en kusin på Hönö som har massa fina träd. Vi plockade dem innan blåsten, det var ju tur för vad vinden tog i igår, så galet massa vind.
För att få pajen så här hög och fin krävs en pajform som du hittar HÄR! Det är denna som jag använder och nu finns den inne igen. Härligt! Passa på att köpa den innan den inte finns att köpa igen. Så bra form.
Botten;
120 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Blanda ihop och klä en pajform med lös kant. Ställ i kylskåp tills vidare.
Mandelfyllning:
200 g riven mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Vispa ihop alltsamman till en kräm.
Äpplefyllning:
4-6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl råströsocker
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl mandelmjöl
2 msk flytande honung 1/2 dl råströsocker
Dela äpplena och blanda i övriga ingredienser.
Havrecrumble:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ekologiska havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g mjukt smör
Blanda ihop till en crumble, fyll pajskalet med mandelkrämen, sen äpplena och sist crumblen. Grädda 175 grader 40 minuter. Låt svalna!
Receptet kommer från Roy Fares.
Vaniljsås:
3 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
3 dl ekologisk grädde
Vispa äggulor med vanilj och socker. Vispa grädden.
Blanda ihop och den bästa vaniljsåsen är färdig.
Kommentarer
Skicka en kommentar