Rhubarb Frangipane Galette



Förra sommaren gjorde jag denna med nektariner och björnbär och den blev väldigt god. Så igår kväll sent fixade jag ihop mördegen och hade den i kylen över natten för att sen göra resten imorse när jag vaknade.  

Rabarberna är ju goda nu men nu tror jag det dröjer lite innan jag kan göra något, då de börjar ta på dem i trädgården ;) Men det kommer nog snart nya... 

Frangipane är en fransk mandelkräm som är väldigt god och len i smaken. Mandel och rabarber gifter sig fantastiskt bra. 

Vill man öka sockret lite på kakan så kan man göra det, den är inte så söt.











Kavla ut mördegen till en rund del.
Gör mandelkrämen och lägg på mördegen, men lämna kvar kanterna som sen ska vikas upp på.




 Innan gräddning (bild ovan)
















Skal
190 gr ekologiskt mjöl (1 and 1/2 cups)
50 gr socker (1/4 cup)
1/4 tsk salt
115 gr smör
60 ml vatten

Gör mördegen lite hastigt, smöret ska vara kallt och vattnet med. 


Frangipane
30 gr smör
1 stort ägg
50 gr mandelmjöl (1/2 cup)
50 gr socker (1/4 cup)
1 tsk vaniljextrakt

Vispa ihop till en smet

Fyllning
400 gr rabarber
1 msk socker
1 msk mandelmjöl

Pensla med ägg blandat med 1 msk mjölk
Strö över mandelspån och råsocker

190 gr i 35-38 minuter


Galet god!









Kommentarer