Picklade jordgubbar med vanilj och rosmarin med Mascarponekräm


Midsommarafton bjöd på varmt väder och lite regn så det var riktigt bra faktiskt. 

Denna efterrätt är helt grym tycker jag själv. Jag gjorde den för två år sen på midsommar då, och gillade den väldigt mycket. Så det fick bli en repris helt enkelt ;)













 Picklade jordgubbar med vanilj och rosmarin
500 g färska jordgubbar
1 rosmarinkvist
1/2 vaniljstång
1 dl vit balsamvinäger
1 dl vatten
1 dl strösocker


Jordgubbssirap
  2 dl lag från picklade jordgubbar
1/2 dl strösocker



Mascarponekräm
2 dl vispgrädde
125 g mascarpone
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver

Till Servering
2 dl färska jordgubbar
2 dl picklade jordgubbar
1/2 dl rostade kokosflarn
färsk rosmarin att toppa efterrätten med

Picklade jordgubbar: Ansa och skölj jordgubbarna. Dela på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock tillsammans med rosmarin och vanilj. Koka upp vinäger, vatten och socker. Häll den varma lagen i burken. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar. Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen.
Jordgubbssirap: Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret. Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens, ca 20 minuter. Låt svalna lite.
Mascarponekräm: Vispa grädde, mascarpone, socker och vaniljpulver fluffigt.
Till servering: Ansa och kvarta jordgubbarna. Fördela krämen på tallrikar och toppa med inlagda och färska jordgubbar, kokosflakes och rosmarin. Avsluta med att ringla över jordgubbssirapen.



Kommentarer