Birkes




Dessa ser man ju ibland ute på bagerier. Smörfralla kan de även kallas. Då är de väldigt frasiga och mycket goda. Dessa blev kalas goda men inte direkt som wienerbröd kanske. Men riktigt fina. De är danska från början tror jag visst. 

Kalljästa bröd är så grymt sätt att baka, man slänger ihop på kvällen och låter det stå i kylskåpet och bakar av på morgonen. Så enkelt och fantastiskt gott!!













25 g jäst
5 dl ekologisk mjölk, kall (3% fetthalt)
1 msk honung, flytande
1 dl rapsolja
14 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk salt
125 g smör, mjukt och rumstempererat

ägg och vallmofrön till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning.
  2. För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Ta inte i allt mjöl då det lätt kan bli för mycket. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur.
  3. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen. Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar. Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.
  4. Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar. Här blev det både fyrkantiga och rektanglar. 
  5. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk. Låt stå i kylskåpet för att jäsa över natten. 
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispad blandning av ägg. Täck varje frallas yta med vallmofrön.
  2. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på birksen.
  3. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.





Kommentarer