Vinterkaka med Apelsin, Pecan och Cranberries
Vilken smarrig vinterkaka, med smak av apelsin och fylld med pecan och cranberries. Den håller sig 5 dagar i rumstemperatur om den är väl förpackad. Detta är en amerikansk coffeecake. De är väldigt lätta att göra och lite mer än bara en sockerkaka.
Nu gillar jag ju pecannötter, som ni redan vet, köpte en jättepåse i USA i höst. Min plan är massor av pecannötsrecept på bloggen. Fast nu står ju januari runt knuten och vänta och då vill ju vi ha lite nyttigare mat...men det kommer. Pecannötterna är i tryggt förvar i min frys så länge. Det är där man ska förvara nötter så de inte härsknar.
Färska cranberries fick jag tag på grymmaste mataffären Alexius på Öckerö.
Hoppas ni bakar denna fina kaka ;)
Kakan:
4.75 dl mjöl
2.4 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1 /2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
30 gr rumsvarmt smör
2 ägg
1 1/2 dl pressad apelsinjuice
1 msk apelsinskal
1/2 msk vaniljextrakt
2 1/2 dl färska cranberries (tranbär)
1/2 dl Pecannötter
Crumb:)
30 gram kallt smör
1/2 dl mjöl
1 1/2 msk socker
1/4 tsk kanel
1/2 dl hackade Pecannötter
Värm ugnen till 175 grader. Ta en avlång form och klä den med bakplåtspapper.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och smör till en smulig massa.
I en annan skål vispa samman, ägg, apelsinjuice och vanilj extrakt. Blanda med de torra ingredienserna. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen.
Använd fingrarna till att göra crumben och lägg ovanpå kakan. Grädda i 45 minuter.
För att göra glasyr, ta 1 dl florsocker tillsammans med 1/2 msk mjölk. Ringla över den kalla kakan.
Kommentarer
Skicka en kommentar