Blackberry Coffee Crumb Cake



Åh, denna björnbärskakan, gjorde jag förra året och gillade den supermycket. Så det fick bli en repris.

Idag har det trombats mellan Fotö och Vinga. Såg tromben klart och vattnet som reste sig under den. Men det var över på ett ögonblick, sen hade den upplösts. Mäktigt i alla fall med en tromb.









Får nog säga att förra årets kort på dessa blev bättre än årets. Så här kommer ett par av dem...



Paj och topping:
7 dl mjöl
3.5 dl socker
uns salt
350 gr smör
skal av två citroner

Björnbärsfyllning:
4 stora ägg
4.75 dl socker
1 burk kesella
1.75 dl mjöl
uns salt
1.4 liter björnbär


Sätt ugnen på 175 grader. Formen bör vara ca 20x30cm, som smöras.

Sockret blandas med citronskalet och krossas i en bunke med baksidan av en sked. Blanda mjöl, citronsockret, salt och smöret ock kör det till det blir lite smuligt av degen. Ta undan 5 dl av degen. Resten trycker du ut i formen. Baka den i 15 minuter och låt den svalna i minst 10 minuter.

Nu till fyllningen. Vispa äggen kraftigt, i med socker, kesellan mjöl och salt. Häll i björnbären och fyll på formen med björnbärssmeten. Resten av smuldegen på toppen av detta. Baka 45-55 minuter till den är gyllenbrun.
Låt den kallna, sen minst en timme i kylskåp innan man skär upp dessa barer i fyrkanter. Det är en hög kaka. Grädde passar ju till allt så även till denna, men man kan även äta den som den är.













Kommentarer