Knäckig äpplekaka


Får nog säga att denna knäckiga äppelpajen var grymt god! Så god så den kommer jag göra igen. Det är Leila som står för receptet!


Den äldsta dottern åkte ut i åtta veckor med skolskeppet Gunilla i måndags morse. Efter brunchen som jag gjorde i lördags åkte hela familjen in till Avenyn och Joe Farellis. En favorit bland restauranger. Det var verkligen supergott.
På söndagen blev det hjortstek med denna äppelkaka som efterrätt. 









 Nu har hon varit i Lissabon i fem dagar och imorgon lättar de ankar och beger sig till Malaga. Wilma har en blogg som du kan följa här.






  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker 
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
  • 4-5 syrliga svenska äpplen

  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • Smör till formen.

  • Vispa samman ägg, socker och vatten.
  • Smält smör och blanda ner.
  • Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  • Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  • Strö över lite råsocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  • Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader med varmluft.
Vispad grädde hade vi till, men det är gott med en god hemmagjord vaniljsås eller vaniljglass.







Kommentarer