Äpple och mandelpaj
Igår blev en annorlunda dag. Förra året när jag fyllde år fick jag en helikoptertur i present. Vi flög över norra och södra skärgården vilket var super kul att se från ovan. Vilken grym present!
På kvällen slängde jag ihop denna goda paj som Roy Fares står för grunderna till. Mycket god med äpplen och en mandelkräm och havre crumble på toppen!
När det var fyra minuter kvar tills ugnen plingade att pajen var färdig så knackade det på dörren och grannen undrade om vi skulle äta lite smörgåstårta som han gjort. Han tände en eld och några familjen träffades och åt smörgåstårta som var gjord på krabba, på stående fot. Pajen plockades fram som då var ljummen, fantastiskt gott alltihop.
Dessutom mycket trevligt denna mörka men stilla oktoberkväll!
Botten;
120 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Blanda ihop och klä en pajform med lös kant. Ställ i kylskåp tills vidare.
Mandelfyllning:
200 g riven mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Vispa ihop alltsamman till en kräm.
Äpplefyllning:
4-6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl råströsocker
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl mandelmjöl
2 msk flytande honung 1/2 dl råströsocker
Dela äpplena och blanda i övriga ingredienser.
Havrecrumble:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ekologiska havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g mjukt smör
Blanda ihop till en crumble.
Fyll pajskalet med mandelkrämen, sen äpplena och sist crumblen. Grädda 175 grader 40 minuter.
Låt svalna!
Kommentarer
Skicka en kommentar