Päron och mandel paj!



Mysig söndag idag. Vaknade upp med en bunt översovande 11-åringar. Sen efter kyrka och middag blev det gamla kompisar som kom över på kaffe. Så skoj! Alltid roligt när man ses. Timmarna går fort. 

Idag åkte M ut och fiskade igen! Han fiskar ju vanligtvis sill, men har fått rycka in på en räktrålare i veckan som saknade folk. Förväntar mig goda räkor till helgen! 

Ser nu när jag skriver receptet, som för övrigt är Roy Fares, att jag glömt pudra över florsocker. Missa inte det ;)


Mandelkräm
60 gr äggulor (3 st)
60 gr strösocker, (0.75 dl)
12 gr maizena, (1.5 msk)
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
2,5 dl  mjölk, 3%
300 gr mandelmassa
100 gr mandelspån

Päron
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
2,5 dl vitt vin
7 dl vatten
4-6 st päron
1 msk socker

Mördegsbotten
90 gr florsocker, (1.5 dl)
270 gr vetemjöl, (4.5 dl)
180 gr mjukt smör 
20 gr äggula, 1 stycken.

Garnering
florsocker  

Tillagning
Rör ihop äggulor, socker och maizena till krämen i en bunke. Lägg vaniljpulvret i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under konstant omrörning tills den har tjocknat till en kräm. Häll över i en bunke och låt svalna.
Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.
Dela och skrapa ur vaniljstången till päronen och lägg fröna och stången i en kastrull med vin och vatten. Koka upp och sjud ca 5 minuter.
Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg halvorna i kastrullen och sjud tills de är knappt mjuka, ca 5 minuter. Låt svalna i lagen.
Blanda alla ingredienser till mördegen i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ut den i en rund form 24 cm i diameter, med degen.
Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen. Strö socker över päronen och flisad mandel över krämen. Grädda mitt i ugnen i 20–25 cm. Låt svalna och pudra över florsocker före servering.





Kommentarer