Salt Caramel Cheesecake



Idag är det jag som är jubilaren och då får man ju välja tårta själv. Jag väljer nästan alltid cheesecake. Det är det godaste man kan äta tycker jag. 
Dagen började med skönsjungande familj och frukost på sängen och fina presenter. Fick en KitchenAid brödrost som äldsta dottern sett ut. Plus lite annat. Verkar väldigt bra den rosten.

Idag blåste det rejält och mannen skulle köra över till Olinders för att köpa en stormflagga, för det blåser ju ändå ibland. Nu var de slut i affären så det blev den minsta flaggan vi har, den amerikanska flaggan fick pryda flaggstången. Det gick bra det med;) 


Vi åkte till Lilling för lunch idag och sen blev det lite utvecklingsantal innan vi kalasade på denna cheesecake. Några kusiner kom och förgyllde eftermiddagen bla. 








Cheesecaken är från Roy Fares, men jag gjorde om lite as usual. Den blev supermastig så en smal bit räcker gott.





















Botten:
14 digistivekex
1/2 dl ekologiskt rörsocker
100 gr smör

Fyllning:
900 gr philadelphiaost
3 dl ekologiskt rörsocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl maizenamjöl
2 dl kesella
3 ekologiska ägg
1 ekologisk äggula

Saltkolasås:
100 gr ljus sirap
2 dl rörsocker
1 3/4 dl ekologisk grädde
50 gr smör
1 tsk flingsalt

Mixa digistiven i en blender till smulor. Blanda med socker och smör och tryck ut i en form 23 cm med löstagbar kant.
Grädda 180° i 10 minuter.

Vispa philadelphian i 10 minuter, blanda ner kesellan och vaniljen. Maizenan vispas ner och sen äggen. Fyll formen och grädda 180° i 10 minuter. Sänk ugnen till 120° och grädda i 60 minuter till, stäng av ugnen oc låt cheesecake stå kvar i 55 minuter. Låt den svalna för att sen förvara den kallt i kylskåp över natten. Den måste sätta sig och stelna.

Koka upp sirap och socker. Koka en stund och häll i grädden, låt koka ihop för att sen lägga i smöret och saltet. Låt svalna.


Häll såsen över varje bit som skärs upp.








Kommentarer