En äppelpaj utöver det vanliga




Fick goda äpplen, eller fick och fick förresten, pallade hos kusinen. Har varit sugen länge på denna pajen från Roy Fares och idag efter söndagsteken så blev den av. 

Hade fått för mig att den var jobbig att göra men det var den inte. 
Men så god.
Jättegod.














Botten;
120 g mjukt smör
3 dl vetemjöl 
1 dl florsocker 
1 äggula

Blanda ihop och klä en pajform med lös kant. Ställ i kylskåp tills vidare.

Mandelfyllning:
200 g  riven mandelmassa
1 tsk kardemumma 
100 g rumstempererat smör
1 ägg  
3 äggulor

Vispa ihop alltsamman till en kräm.

Äpplefyllning:
4-6 äpplen 
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel 
1/2 dl mandelmjöl
2 msk flytande honung 
1/2 dl råströsocker 

Dela äpplena och blanda i övriga ingredienser.

Havrecrumble:
 1/2 dl strösocker 
1 1/2 dl vetemjöl 
1/2 dl ekologiska havregryn
1/2 tsk bakpulver 
60 g mjukt smör

Blanda ihop till en crumble,

Fyll pajskalet med mandelkrämen, sen äpplena och sist crumblen. Grädda 175 grader 40 minuter. Låt svlana!

Vaniljsås:

3 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
3 dl ekologisk grädde

Vispa äggulor med vanilj och socker. Vispa grädden. Blanda ihop och den bästa vanilsåsen är färdig.












Kommentarer

  1. Hej,

    Jag är ny på detta och skulle behöva förtydligande kring vissa instruktioner i receptet.

    - "100 g rumstempererat smör"
    Blir det bra med matsmör eller margarin?

    - "Blanda ihop och klä en pajform med lös kant."
    a) Vad innebär lös kant? Förstår inte riktigt. Förklara gärna syftet med detta så kanske det blir enklare för mig att visualisera vad du menar.
    Och ska man bara klä kanten eller hela pajformen?

    b) "blanda ihop" är lika med "vispa"?


    - "4-6 äpplen"
    Rekommenderas någon speciell typ av äpplen - vad är godast? Sura eller söta äpplen? Gröna eller röda äpplen?

    - "Grädda 175 grader 40 minuter."
    Vad rekommenderas; att man lägger pajformen på en kall plåt eller en varm och sedan stoppar i ugnen? En pajform på en varm plåt gör att bottnen värms upp/gräddas snabbare (med risk för att den blir torr eller får bränd botten). Eller ska man bara kasta in pajformen i ugnen utan plåt?

    - "Vispa äggulor med vanilj och socker. Vispa grädden."
    Ska detta vispas var för sig? Eller adderar man grädden i smeten och fortsätter att vispa? Så som detta är skrivet så låter det som att man ska vispa dessa separat och SEDAN blanda.


    Tack på förhand!

    PS. Det ser jättegott ut!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar