lördag 13 september 2014

Nougattårta



Nummer två i bröllopstårteparaden blev denna nougattårta. Det är nog den godaste tårtan ever. Urgod!
Lite silver på den så är den hemma!







Rulltårtsbotten

3 stora ägg 
120 g socker 
7,5 g bakpulver 
56 g potatismjöl 

Valnötsbottnen

1 äggvita 
45 g florsocker 
50 g valnötter som mals 


Nougatchokladkräm

0,75 dl socker 
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften) 
15 g kakao 
150 + 100 g mjuk nougat 
35 g smör 
8 dl grädde 

Rulltårtsbotten 
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker, blanda potatismjöl och bakpulver som blandas med äggulorna. Vänd ner vitorna.
Smöra ett bakplåtspapper
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt, ca 5 minuter, på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock. 
Skär kakan i 5 cm breda längder på tvären (använd linjal).

Valnötsbotten:
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Smöra pappret.
Blanda samman florsocker och malda valnötter i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Rör varsamt ned socker- och nötblandningen.
Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln på smörpappret.
Grädda i ca 15 minuter, 150 grader varmluft.

Nougatkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme. 
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.  Låt krämen kallna. Krämen blir mjuk och bredbar. 
Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.
 Montering
Lägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på nötbottens mitt. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.
Splitsa hela tårtan med vispad grädde. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Jag tog små silverkulor som dekoration runt nougaten. 
 Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar