lördag 13 september 2014

Nöttårta med swiss meringue buttercream



Idag var det ett bröllop på ön. Jag fick äran att göra bröllopstårtorna. Fyra olika tårtor och först ut är denna nöttårta med swiss meringue buttercream emellan. Mycket god!
Lite jobbig att göra. Men värd det.






6 ägg
2 1/2 dl socker
200 gr hasselnötter malda (jag körde dem i blendern)
2 rågade tsk bakpulver
2 msk vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt, rör i nötterna, bakpulvret och vetemjölet.
Häll i en form med löstagbar kant och grädda 175 grader i 45 minuter.

Swiss Meringue Buttercream Choklad 

3 äggvitor
1.70 dl socker
190 gr rumsvarmt äkta smör (skuret i kuber)
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält mörk choklad av bra märke, som inte är för varm

Ta fram smöret och skär det i kuber.
Smält chokladen och låt den svalna helt.
Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills det uppmäter 60 grader (använd termometer). Fortsätt vispa med hjälp av en Kitchen Aid eller liknande tills den är ljummen, det tar ca 10 minuter. Där har du en fin maräng. Under tiden du vispar lägg i en smörkub i taget och vispa tills den är utblandad. Fortsätt så tills allt smör är i krämen. Häll i den inte varma chokladen. Är den varm kommer smöret att smälta (inte bra). Nu har man en riktigt god och lättarbetad marängsmörkräm.

Dela botten och läggkrämen emellan, grädde ovan på och spritsa grädde på sidorna. Här har jag siktat kakao över grädden innan spritsningen gjordes på sidorna...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar