Blueberry Frangipane Galette




Då tre av familjens medlemmar varit i Branäs och plockat blåbär och kom hem igår med dessa så stod jag färdig med övriga kakan så det bara var att slänga in galetten ugnen typ. Så det gjorde jag direkt när jag kom hem efter en dag på holmarna. Frangipane är en fransk mandelkräm som är väldigt god och len i smaken.





Innan vi åt galetten till efterrätt i grannens uterum så blev det streetfood på gatan med riktigt god mat som herrarna knopade ihop med hjälp av Elins recept. 







Skal
190 gr ekologiskt mjöl (1 and 1/2 cups)
50 gr socker (1/4 cup)
1/4 tsk salt
115 gr smör
60 ml vatten

Gör mördegen lite hastigt, smöret ska vara kallt och vattnet med. 


Frangipane
30 gr smör
1 stort ägg
50 gr mandelmjöl (1/2 cup)
50 gr socker (1/4 cup)
1 tsk vaniljextrakt

Vispa ihop till en smet

Fyllning
400 gr blåbär
2 msk socker
1 msk mandelmjöl
2 tsk maizenamjöl

Pensla med ägg blandat med 1 msk mjölk
Strö över mandelspån och råsocker

190 gr i 35-38 minuter


Galet god med en kula glass!


Kommentarer