CHRISTMAS TART


Innehåller reklam för Bagaren och Kocken




En julpaj med så goda smaker. Pecannötsbotten, kanelkola och vit chokladmousse i ett paket av paj eller tart som det heter på franskengelska typ. Ibland vet man inte vad som är vad och vart orden kommer ifrån. Men just denna är fantastisk god! 
Kommer göra sig på en av dina sittningar i jul, tex som annandags julkaffe. Eller kanske till uppesittarkvällen. Ja, du hittar säkert ett gyllene tillfälle.

Garneringen består av färska tranbär och lite rosmarin som jag hade i trädgården. Men jag kan tänka mig att granatäpple gör sig på denna.

Ha en go julvecka hörrni!



 






Pecan Pajskal

113 gr rumstempererat smör
40 g florsocker
25 g ägg (scramble ett ägg och väg 25 gr)
1/2 tsk flingsalt
150 g ekologiskt vetemjöl
33 g fint vetemjöl (jag tog pepparkaksmjöl från Limabacka)
60 g pecans, finhackat

Hur man gör skalet

Vispa ihop smör och socker krämigt i en mixer (typ Kitchen aid eller handvisp)
Addera ägget. Fyll på med pekannötterna och mjölet till det blir en smulig deg.  Plasta in och låt ligga i kylen 30 minuter

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen och fyll ett pajskal med löstagbar botten. HÄR hittar du en sån form!
Baka i 30 minuter i ugnen och låt den svalna helt.

Kanel salt kola

200 g socker
113 g smör
2, 4 dl ekologisk vispgrädde
1/4 tsk flingsalt
1/4 tsk ekologisk kanel

Så här gör man fyllningen

Låt smör och socker smälta ihop i en vid kastrull. När det kokat ihop i ca 5-7 minuter (rör runt ofta) så blir det mandelgrönt i färgen. Koka upp grädden i kastrull bredvid och häll på sockersmöret, lite åt gången, det kommer att pösa om du tar för mycket så ta lite åt gången.
Ta kolan från värmen och häll i salt och kanel. Låt kolakaramellen svalna i 15 minuter innan du fyller den i skalet.
Kyl den minst en timme i kylskåp. 


Vit Choklad Mousse

2,5 dl ekologisk grädde
2 ekologiska äggulor
110 gr vit belgisk choklad

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa grädden hårt. Blanda ihop dessa två med äggulorna till en fluffig mousse.

Bred ut moussen över kolakrämen och ställ tillbaka en stund i kylen för att stelna. 
Garnera med jul!




 

Kommentarer