Salt pecankola Cheesecake


Maken fyllde år i veckan och jag bakade två cheesecake och bjöd hem några av hans äldsta vänner och några till. Denna bjöds de på bland annat. Som ena dottern sa, den hade platsat på Cheesecake Factory ;) Ni som inte vet, det är ett bra betyg.
Nu vet jag inte om jag håller med men det var gulligt sagt. Å cheesecaken är god, det håller jag däremot med om.







Botten
4 dl malda digestivekex 
0,6 dl socker
120 gr smält smör

Mät upp digestive och balanda med sockret och det smälta smöret. Tryck och packa en rund form, jag använde en 25 cm form på bilden, men 27cm hade varit bättre. Klä formens utsida med folie. Det gör man för att inte kakan ska spricka.
Grädda 175 grader i 10 minuter. Ta ut formen och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 160 grader.

Cheesecake
Använd rumstempererade ingredienser

900 gr philadelphiaost
3,5 dl socker
1 msk vaniljextrakt (går bra med vaniljsocker)
1/2 tsk äkta kanel
1 km salt
3 stora ekologiska ägg
2 stora ekologiska äggulor
1,75 dl vispgrädde (40%)
1,75 dl cream fraiche 
1 msk maizena

32 oz är 907 gr och det går säkert bra att ta 1 kg philadelphiaost. Vispa i 10 minuter (lika länge som botten är i ugnen). Då blir cheesecaken fluffig. Blanda i socker, vanilj, kanel salt. Vispa ner äggen medan maskinen går och se till att skrapa ner runt kanterna i bunken så allt blandas. Ner med resterande och du har en härlig och krämig fyllning. Häll över botten.
Man skulle grädda cheesecaken i vattenbad. Så jag ställde den i en långpanna och fyllde på med kokande vatten. Jag har bakat många cheesecake i mina dar men det har jag inte gjort tidigare. Tror man kan hoppa det momentet faktiskt. Folien är viktigare runtom.
Grädda 160 grader i 1,5 timme (90 minuter). Öppna ugnen lite och låt den stå kvar i ugnen tills den är kall. Förflytta cheesecaken till kylen och låt stå över natt. Minst 6 timmar. Gärna längre.

Salt Pekannöt kola
1,75 dl muscovadosocker 
135 gr smör
1,25 dl grädde
1 liter pekannötter 
1/2 tsk äkta kanel
1/4 tsk salt

I en vid kastrull, smält smör och socker, låt det bubbla lite. Häll på grädde och vispa tills det är en sås. Fyll på med nötterna och kryddorna och låt stå i en halvtimme så den är sval. 

Lägg över cheesecaken på ett fat. Häll över pecankola på kakans center så pekannötterna lägger sig på hög i mitten, flytta ut dem över kakan. Kolan rinner över lite snyggt.





 

Kommentarer