Daim och mandelkaka


Amerikanarna kom och gjorde ett besök och de bjöds på denna kaka som är frusen men gärna får tina i 20 minuter. 
Vi träffades på lunch först på Tullhuset vilket var väldigt mysigt. Tog sen kaffet hemma hos oss. Flera som har gluten så då tänkte jag glutenfri kaka och valet föll på denna frusna variant. 



Bilden ovan - jag bjöd på misslyckade macarons med. Så ser dom ut ;) 


Daimtårta:
5 äggvitor
150 gr brun farin eller ekologiskt rörsocker (den ljusare varianten)
Vispa detta till en maräng

blanda försiktigt i 
150 gr mald mandel
1 msk vetemjöl eller maizena (det senare för glutenfri)
1 tsk bakpulver

Häll i smord eller bakplåtsbottenklädd form med löstagbar kant och grädda 30 minuter i 175g. 
Låt svalna.

Vispa
5 äggulor
50gr brun farin eller ekologiskt rörsocker (den ljusare varianten)

3 dl grädde vispas

Daimkulor står det i receptet. Det finns ju inte längre så jag krossade två dubbeldaim. Blandade hälften av gräddsmeten och la på den kalla botten. Sen resterande kräm över. På men plasthatten på formen och in i frysen.

Ta fram 20-30 minuter innan servering. Jag bara hällde över färska blåbär lite slarvigt.

Sen servera den med ett gott kaffe och fina gäster!




 

Kommentarer