Pecan och chokladpaj





Choklad och Pecannötspaj. Det är så gott!

Vilken härlig vecka som ligger bakom få jag ändå säga. Skickat iväg dottern Ella som är 16 år på seglats över Atlanten, vilket äventyr! Hon går samhällsprogrammet på Öckerö Seglande Gymnasieskola. De flög ner till Malaga i onsdags och idag seglar de därifrån till Gran Canaria sen vidare mot Kap Verde, Gran Canaria, Grenada, Dominikanska Republiken för att sen till slut komma till Miami och flyga hem därifrån framåt mitten på februari.

Jag har även varit på föredrag om kakor vi minns med Birgitta Rasmusson, liten trevlig sammankomst. Hon är för rolig. Träffa min kompis från Donsö var även det väldigt mysigt.

Men allt toppades på torsdagen av en äkta Thanksgiving middag med kalkon från staterna, alltså godare kalkon har jag aldrig smakat. De kan sin sak de där amerikanarna. 
Jag fick iaf bidraga med en paj, då passar pecan och chokladpaj ypperligt.

Den gick hem den med.

Nu är det första advent men här har stjärnorna tindrat i tre veckor redan eller är det fyra :)





















3.5 dl mjöl
3 msk socker
1/2 tsk salt
120 gram smör
1 äggula
3 msk kallt vatten

Blanda mjöl, socker, salt med smöret. Blanda äggula och vatten och blanda i till en smidig smet. Låt vila i kylen en timme. Kavla ut och lägg i en pajform med hög kant. Lägg den i frysen tills vidare.



4 ägg
2.4 dl muscovadosocker
1.5 dl ljus sirap
40 gr smält smör
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljextrakt
170 gr smält mörk choklad
4.5 dl Pecannötter grovt hackade



Vispa äggen lite lätt och häll i övriga ingredienser förutom pecannötterna. Istället för vaniljextrakt kan man ta vaniljsocker, om det är svårt att få tag på.



Lägg pecannötterna i pajformen och häll över chokladkolan. Grädda 10 minuter i 200 grader. Sänk sedan värmen till 160 grader och grädda i 40 minuter till. Låt pajen svalna och servera den kall med vispad grädde eller vaniljglass.





Kommentarer