Nougattårta till 50-årskalas



Igår var dagen man skulle fira sin 50-årsdag. Inte jag då förstås eftersom jag inte ens fyllt 45 (phu)! :) Men om man har fyllt 50 så var det igår man skulle firat den, jag hade två 50 årskalas att baka tårtor till igår. Viktigt att det blir bra! Annika (inte jag) valde nougattårta, den från Hela Sverige Bakar. Den är ju god. Hoppas jag ju att den blev i alla fall. Men när jag gjort den innan så har den blivit väldigt god. 
Här gjorde jag två dubbelsatser. Alltså jag gjorde två tårtor och båda var dubbel sats. Gångrade receptet med 4. Gäller att vara grym på matte ja :) Skojade bara inte så svårt direkt. Men det blev lite tårta av det, kan man ju säga.

Nougat är ju väääldigt gott! 



Själv tillbringade jag lördagskvällen med Stefan Andersson. Ja, nu var det ju inte bara han och jag, det var ju några fler. Var på hans föreställning Made in China på Kajskul 8. Väldigt bra måste jag säga, men så är jag ju ett big fan av Stefan Andersson med.



 Rulltårtsbotten
3 stora ägg 120 g socker 7,5 g bakpulver 56 g potatismjöl Valnötsbottnar1 äggvita 45 g florsocker 50 g valnötter som mals Nougatchokladkräm0,75 dl socker 0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften) 15 g kakao 150 + 100 g mjuk nougat 35 g smör 8 dl grädde 


Rulltårtsbotten 
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker, blanda potatismjöl och bakpulver som blandas med äggulorna. Vänd ner vitorna.
Smöra ett bakplåtspapper
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt, ca 5 minuter, på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock. 
Skär kakan i 5 cm breda längder på tvären (använd linjal).

Valnötsbotten:
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Smöra pappret.
Blanda samman florsocker och malda valnötter i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Rör varsamt ned socker- och nötblandningen.
Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln på smörpappret.
Grädda i ca 15 minuter, 150 grader varmluft.

Nougatkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme. 
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.  Låt krämen kallna. Krämen blir mjuk och bredbar. 
Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.

Montering
Lägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på nötbottens mitt. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.
Splitsa hela tårtan med vispad grädde. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Jag tog små silverkulor som dekoration runt nougaten. 
 Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.






Kommentarer