lördag 17 januari 2015

SemletårtaDet finns ju stora fördelar med att ha en blogg. Häromdagen så ville en kompis att jag skulle prova att baka denna så skulle hon komma och provsmaka. Fler anslöt sig till provsmakningen. Det blev ju en mysig förmiddagsfika. 

Semletårta eller semmeltårta vilket hörs bäst? Semletårta tycker jag. Det är även det en fördel att har man en blogg så får man skriva vad man vill i den. Det får man inte på andra ställen verkar det som. Konstigt egentligen för jag trodde man har åsiktsfrihet i Sverige. Sånt här tycker jag är intressant. Sen har man en blogg så kan man ju ta bort och lägga till när man vill. Tänk vilken frihet det är. Tänk vad folk har att göra för att hänga med i svängarna nu...
Deg till två tårtor:
50 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk kardemumma
1,5 dl socker
1 ägg
150 gr smält smör
10-11 dl vetemjöl special
Jäs i 45 minuter

Låt jästen röras ut i vattnet och kardemumman. Lägg i övriga ingredienser till en smidig deg. Jäs 45 min. Förbered två formar med löstagbar kant. Lägg bakplåtspapper i botten och smörj kanterna. Gör två stora bollar av degen och tryck ut en i varje form. Låt jäsa 45 min. Grädda 180 gr varmluft i 20 minuter. Låt dem svalna i formen. Skär av lock på en bullbotten. Den andra kan man ju lägga i frysen tills en annan dag :)

Fyllning till en tårta:

150 gr mandelmassa
3 msk mjölk
4 dl ekologisk grädde

Riv mandelmassan. Blanda med mjölk. Bred över botten. Vispa grädden och bred den över mandelmassan. Skär locket i lagom bitar. Lägg på lockbitarna och pudra över florsocker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar