Hallonmoussetårta


Jag skulle vara käck och göra en hallonmoussetårta, till några släktingar som inte kunde komma när Ella fyllde år. Själva tårtan inga problem. Men dekorationen. Hjälp! Det slutade med att jag vispade grädde och tog runt tårtan som i det läget hade blivit lutande tornet i Pisa tårta. 
Egentligen enligt receptet som Kajsa i Hela Sverige bakar är upphovsman till så var tårtan klädd med choklad. Originalet såg fantastiskt fint ut. 
Men det blev god kan man ju trösta sig med. Jaja, jag håller mig till maräng i fortsättningen ;)



Mandelbotten:
  • 175 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 30 g vetemjöl
  • Rivet skal från 1 lime
  • 1-2 droppar bittermandelessens.

Vaniljkräm:
  • ½ vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 70 g äggulor
  • 20 g maizena majsmjöl
  • 70 gr socker

Hallonmousse:
  • 7,5 gelatinblad
  • 0,75 dl iskallt vatten
  • 170 g strösocker
  • 500 g hallon
  • 4 dl vispgrädde


Ugn 175 grader

Fodra en 15 cm rund bakform med bakplåtspapper

Kör mandelmassa och smör i matberedaren. Tillsätt ägg, vetemjöl och mandelessens. Kör till slät smet och fördela i formen. Grädda den i cirka 20 minuter. Låt den svalna i formen en liten stund innan du tar ur den. Låt svalna helt. Skär av tårtbottnen så den blir ca 1,5 cm hög.

Vaniljkräm:

Skär upp vaniljstången, skrapa ur fröna, och lägg stång och frön tillsammans med 2,5 dl mjölk i en kastrull. Koka upp under svag värme/medelvärme.

Blanda separat äggulor, 70 g socker och maizena i en liten skål.

När mjölken kokat upp, ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggblandningen.

Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar.

Sila ner i en skål, ytplasta och kyl.

Placera tårtbottnen på ett tårtfat med en 15 cm ren bakform med löstagbar botten runt (utan själv bottenplattan). Fördela vaniljkrämen ovanpå tårtbottnen.

Hallonmousse:

Lägg 7,5 gelatinblad i kallt vatten i en liten kastrull minst 5 minuter.

Purea hallonen i en bunke (gärna med stavmixer).

Vispa 4 dl vispgrädde medelhårt i en annan bunke.

Värm kastrullen med gelatinet försiktigt. När gelatinet löst sig, tillsätt 100 g (1 dl) strösocker. Fortsätt värm och rör om tills sockret löst sig. Häll ner gelatinblandningen i hallonpuren, i en fin stråle. Vispa med elvisp samtidigt så att gelatinet fördelar sig.

Rör ihop med grädden, luftigt. Häll ner moussesmeten i formen, ovanpå vaniljkrämen. Låt stå i kylen några timmar, helst över natten.


Kommentarer