Hallonmoussetårta
Mandelbotten:
- 175 g mandelmassa
- 100 g smör
- 2 ägg
- 30 g vetemjöl
- Rivet skal från 1 lime
- 1-2 droppar bittermandelessens.
- ½ vaniljstång
- 2,5 dl mjölk
- 70 g äggulor
- 20 g maizena majsmjöl
- 70 gr socker
Hallonmousse:
- 7,5 gelatinblad
- 0,75 dl iskallt vatten
- 170 g strösocker
- 500 g hallon
- 4 dl vispgrädde
Ugn 175 grader
Fodra en 15 cm rund bakform med bakplåtspapper
Kör mandelmassa och smör i matberedaren. Tillsätt ägg, vetemjöl och mandelessens. Kör till slät smet och fördela i formen. Grädda den i cirka 20 minuter. Låt den svalna i formen en liten stund innan du tar ur den. Låt svalna helt. Skär av tårtbottnen så den blir ca 1,5 cm hög.
Vaniljkräm:
Skär upp vaniljstången, skrapa ur fröna, och lägg stång och frön tillsammans med 2,5 dl mjölk i en kastrull. Koka upp under svag värme/medelvärme.
Blanda separat äggulor, 70 g socker och maizena i en liten skål.
När mjölken kokat upp, ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggblandningen.
Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar.
Sila ner i en skål, ytplasta och kyl.
Placera tårtbottnen på ett tårtfat med en 15 cm ren bakform med löstagbar botten runt (utan själv bottenplattan). Fördela vaniljkrämen ovanpå tårtbottnen.
Hallonmousse:
Lägg 7,5 gelatinblad i kallt vatten i en liten kastrull minst 5 minuter.
Purea hallonen i en bunke (gärna med stavmixer).
Vispa 4 dl vispgrädde medelhårt i en annan bunke.
Värm kastrullen med gelatinet försiktigt. När gelatinet löst sig, tillsätt 100 g (1 dl) strösocker. Fortsätt värm och rör om tills sockret löst sig. Häll ner gelatinblandningen i hallonpuren, i en fin stråle. Vispa med elvisp samtidigt så att gelatinet fördelar sig.
Rör ihop med grädden, luftigt. Häll ner moussesmeten i formen, ovanpå vaniljkrämen. Låt stå i kylen några timmar, helst över natten.
Kommentarer
Skicka en kommentar