Tårtor

Ja, det blev ju även två nöttårtor till Birgittas kalas. Vi kan ju kalla denna tårtan för Birgittatårta kanske ;) Eftersom det är ett eget hopkok av tårtkombinationer. Bakade dessa bottnar på eftermiddagen så de inte skulle bli torra tänkte jag, när jag skulle dela och fylla sista botten så gick den sönder. Som tur var så hade jag gott om tid till att baka en ny. Man får vara glad att det inte går på tid som i "Hela Sverige bakar" :) Men jag hann gott och väl och krämen emellan var ju redan gjord och stod och väntade bara...

6 ägg
2 1/2 dl socker
200 gr hasselnötter malda (jag körde dem i blendern)
2 rågade tsk bakpulver
2 msk vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt, rör i nötterna, bakpulvret och vetemjölet.
Häll i en form med löstagbar kant och grädda 175 grader i 45 minuter.

Swiss Meringue Buttercream Choklad

3 äggvitor
1.70 dl socker
190 gr rumsvarmt äkta smör (skuret i kuber)
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält mörk choklad av bra märke, som inte är för varm

Ta fram smöret och skär det i kuber.
Smält chokladen och låt den svalna helt.
Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills det uppmäter 60 grader (använd termometer). Fortsätt vispa med hjälp av en Kitchen Aid eller liknande tills den är ljummen, det tar ca 10 minuter. Där har du en fin maräng. Under tiden du vispar lägg i en smörkub i taget och vispa tills den är utblandad. Fortsätt så tills allt smör är i krämen. Häll i den inte varma chokladen. Är den varm kommer smöret att smälta (inte bra). Nu har man en riktigt god och lättarbetad marängsmörkräm.

Dela botten och läggkrämen emellan, grädde ovan på och spritsa grädde på sidorna. Här har jag siktat kakao över grädden innan sprittsningen gjordes på sidorna...

Detta är receptet på en tårta. Jag tog även glutenfritt mjöl istället, för det fanns några gäster på kalaset med glutenintolerant.











Kommentarer