Dulce de Leche pannacotta med saltkaramelliserade pecannötter




På nyår serverade jag denna kalasgoda efterrätt. Receptet är till 8 men jag gjorde de mycket mindre, alltså fler än 8, eftersom vi även åt äggost.
Förrätten bestod av vitlöksgratinerad hummer.
Middag rådjursadel med hasselbackspotatis.
Ja, det går ingen nöd på oss.















1 burk karamelliserad mjölk
5 dl ekologisk grädde
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i 5 min.
Koka upp grädden i en kastrull på spisen och rör ner den karamelliserade mjölken och rör om tills den har löst sig.
Lägg i gelatinbladen och häll sedan upp i portionsformar som ställes i kylen i minst 3 timmar efter de svalnat.

100 g pecannötter
3/4 dl ekologiskt råsocker
1/4 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt

Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa i dem, häll sen över dem på en tallrik.  Häll i råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Låt de smälta och få färg, det tar några minuter att karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat.
Rör ner pecannötterna och blanda snabbt och låt det koka ihop. 
Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna.
Hacka karamelliseringen grovt och toppa pannacottan. Det kan du göra så fort panna cottan stelnat och så kan de stå färdigt i kylskåpet tills du ska servera dem.



Kommentarer