Äggost till frukost


En frukost med jobbarkompisarna innebar även en äggost. En av dem hade aldrig ätit äggost och en annan hade bara ätit det en gång. Vi andra två verkar vara äggostproffs, Marklund och jag alltså. Det har helt enkelt slunkit ner en del äggost i magarna. Tja det är ju inte så konstigt för det är ju görgött!

Till äggosten serverade jag jordgubbscream och ekologisk vispad grädde.

Jordgubbarna låter jag tina en timme och sen kör jag dom i blundern ihop med råsocker till det är en massa. Lite som halvsmält glass i konsistensen.


En riktigt god äggost är krämig och lätt. Har den blivit hård eller smulig så har den kokat. Då är den inte god. Alls. 
Men en riktigt god äggost är svårslaget. 
Denna bohuslänska efterrätt kan man äta året runt!
Passar jämt!










 Äggost:

3 liter gammaldags ekologisk mjölk
12 ekologiska ägg
2 dl ekologisk grädde
3 dl ekologisk gräddfil
4 dl ekologisk filmjölk

Socker

Koka upp mjölken. Blanda ägg med övriga ingredienser i en bunke. Häll smeten i den kokande mjölken och sänk plattan, rör hela tiden mot botten av kastrullen tills det skär sig, tar en kvart ungefär. Det får inte koka, bara sjuda.

Häll upp med hål slev i en äggostform, varva med socker.
Låt kallna och sen stelna i kylen över natten.












Kommentarer