Vinterkaka med apelsin, pecan och cranberries

Åh, nu är det ju verkligen vinter. Jag har fortfarande inte smält gårdagens margarin konflikt. Det tar väl en stund att tina från den. Se mitt förra inlägg. Men men, det finns ju egentligen bara en sak att göra. Barnen får inte äta knäckebröd i skolan och så får man ta med egna mackor som de kan äta ute. Med jordnötssmör ;) Skämtade bara där, men det fattade ni ju :)
Ringde ju kostchefen i kommunen igår och frågade om jag fick ställa en Bregott där i skolan, först var hon lite positiv till det, men sen så kom hon på att det funkar ju inte med tanke på alla andra föräldrar. Håller med henne där. Men det löser ju inte mitt problem. Inte alls. 
Man får ju inte äta egen mat inne i bamba. Jag vet det.
Undrar lite vad kostchefen har i sitt kylskåp, betvivlar att där står margarin. Om det gör det så är det nog en tidsfråga tills hon slutar för jag bombaderade henne i går med länkarna som finns i förra inlägget. Inte så vackert direkt. Bara hon läser dom.
Hon betonade att jag skulle påveka Livsmedelsverket så de ändrade sina riktlinjer. Just det, det fixar jag! Halllooo. Vart har du varit senaste året, det pågår ju debatt med massinsändare angående detta. Folk är ju superupprörda med all rätt. De har försökt länge. Livsmedelsverket ja, en aktoritet som inte går att rubba på. Så typiskt svenskt och så typiskt svenskt att gömma sig bakom ett verk. Bara för att man inte ska kunna bli skyldig som kostchef. Förstår henne där samtidigt även om jag inte håller med. Det är ju samhället som gillar att hänga ut människor som inte går i auktoritetens fotspår. Hon vill inte få ett eventuellt framtida uppmärksammat rättspel. Tänker att hon vill att jag driver det vidare. Hon vill ju säkert inte att skolorna serverar margarin. Inte ålderdomshemmen heller. Gissar att det är lika på alla kommunala inrättningar. Förutom kommunhuset då, där äter de nog vad de vill. Bara en gissning i all enkelhet.

Tröttsamt med vinter på flera områden.

Denna kakan bakade jag förra helgen. Den är en positivitet som handlar om vinter. Och god.





Vilken smarrig vinterkaka, med smak av apelsin och fylld med pecan och cranberries. Den håller sig 5 dagar i rumstemperatur om den är väl förpackad. Detta är en amerikansk coffeecake. De är väldigt lätta att göra och lite mer än bara en sockerkaka.


Hoppas ni bakar denna fina kaka ;)

Kakan:

4.75 dl mjöl
2.4 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1 /2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
30 gr rumsvarmt smör
2 ägg
1 1/2 dl pressad apelsinjuice
1 msk apelsinskal
1/2 msk vaniljextrakt
2 1/2 dl färska cranberries (tranbär)
1/2 dl Pecannötter

Crumb:)
30 gram kallt smör
1/2 dl mjöl
1 1/2 msk socker
1/4 tsk kanel
1/2 dl hackade Pecannötter

Värm ugnen till 175 grader. Ta en avlång form och klä den med bakplåtspapper.

Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och smör till en smulig massa.

I en annan skål vispa samman, ägg, apelsinjuice och vanilj extrakt. Blanda med de torra ingredienserna. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen.

Använd fingrarna till att göra crumben och lägg ovanpå kakan. Grädda i 45 minuter.

För att göra glasyr, ta 1 dl florsocker tillsammans med 1/2 msk mjölk. Ringla över den kalla kakan. Jag hoppade glasyren denna gången. Funkade det med.













Kommentarer