Apelsin och dulce de leche tårta!




Idag blev det denna tårta. Till efterrätt. Med apelsinbottnar och dulce de leche. Så grym! Hittade receptet på recept.nu. Fabulös!

Här kan man förenkla med att köpa kondenserad mjöl färdigkokt och spara en sisådär 3 timmar. Fusk tyckte gubben. Hoppla!




Apelsinbotten4 st stora ägg 1 3/4 dl vetemjöl 1/2 msk Maizena majsstärkelse 1 1/4 dl + 1/2 dl strösocker 1/2 msk bakpulver en nypa salt 4 msk rapsolja 4 msk färskpressad apelsin
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk vaniljsocker 
Dulce de lechegrädde1 burk dulce de leche (kokt kondenserad mjölk)2 dl vispgrädde Dekoration50 g mjölkchoklad 1 dl vispgrädde 

Gör så här

Apelsinbotten
Dela vitor och gulor i två olika skålar, så att du har 4 vitor och 3 gulor.
Värm ugnen till cirka 160 grader.
Sikta ner mjöl, majsstärkelse, 1 1/4 dl socker, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa samman olja, äggulor, apelsinsaft, apelsinskal och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner de torra ingredienserna och vispa tills smeten precis går ihop.
Vispa äggvitorna i en ren torr skål tills det bildas mjuka toppar.
Tillsätt en matsked socker i taget (totalt 1/2 dl) och vispa tills vitorna bildar fasta toppar. Du ska kunna hålla bunken uppochner utan att marängen glider ut.
Rör försiktigt ner ungefär en fjärdedel av äggvitorna i smeten för att lätta upp smeten innan du fortsätter med resten av äggvitan – då stannar luften kvar i äggvitorna.
Fortsätt med ytterligare en fjärdedel och rör sedan ner resten. Rör inte mer än nödvändigt, det ska vara precis så att man inte ser några vita ränder av äggvitorna längre.
Fördela smeten i två osmorda formar, 15 centimeter i diameter.
Grädda bottnarna i 25–30 minuter.
Ta ut formarna och ställ dem omedelbart uppochner på ett galler, annars kommer de att sjunka ihop i mitten.
Gallret gör att luften kan cirkulera runt hela formen.
Vänta tills bottnarna är helt kalla, ta sedan en kniv och dra den försiktigt längs insidan på varje form.
Vänd på formarna och skaka försiktigt på dem för att få ut bottnarna.
Dulce de lechegrädde
Vispa grädden hårt.
Vispa ner dulce de lechen i grädden till en slät kräm.
Dekoration
Värm en liten kaka med mjölkchoklad några sekunder i mikron. Chokladen får absolut inte börja smälta, den ska bara bli en aning mjuk.
Hyvla med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare chokladspån på chokladkakans släta sida.
Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut ett jämnt lager dulce de lechegrädde över bottnen.
Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett jämnt lager dulce de lechegrädde över hela tårtan.
Vispa grädden och spritsa ett mönster runt kanten ovanpå tårtan med en liten stjärntyll.
Dekorera tårtan runtom med chokladspån.







Kommentarer