Toffefee i rutor




Detta receptet gjorde jag efter Mat och Maräng lagt ut, hon har så goda grejer tycker jag. Men jag kokade kolan till drygt 120 grader men den var för ritning ändå. 125 hade nog varit bättre. Man lär så länge man lever ;) 
Vill, ändå spara receptet här för jag tror att jag gör det igen nästa år fast i små miniformar. då tror jag den blir lättare att skära upp…. choklad var för hård med...


Recept:⁠
ca 50 bitar⁠
100 gram hasselnötter⁠

100 gram smör⁠
2 1/2 dl strösocker⁠
1 dl sirap⁠
4 dl grädde⁠
en liten nypa vaniljpulver⁠
en liten nypa flingsalt⁠

500 gram nougat⁠

400 gram mörk choklad⁠ från Marabou


Koka ihop smör, strösocker, sirap, grädde och flingsalt. Rör om och koka tills kolan blivit 120 (125) grader. Det tar 30-45 minuter. Jag hade ändå en vid kastrull.

Häll på kolan på en plåt med bakplåtspapper (min plåt var 25x25 cm och hade höga kanter).⁠

Fördela ut hasselnötterna på kolan.⁠
Låt svalna i kylen.⁠
Smält nougat försiktigt över ett vattenbad.⁠

Häll nougaten över kolan och nötterna.⁠
Låt svalna i kylen.⁠

Smält chokladen över ett vattenbad.⁠
Häll chokladen över den stelnade nougaten.⁠


 

Kommentarer