Christmas Tart


Igår hade vi besök från staterna! Så denna blev efterrätten. en pecannötsbotten med kanelkolakräm och vitchokladmousse topping. Gjort den ett par gånger innan och den passar perfekt runt jul!





Pecan Pajskal

113 gr rumstempererat smör
40 g florsocker
25 g ägg (scramble ett ägg och väg 25 gr)
1/2 tsk flingsalt
150 g ekologiskt vetemjöl
33 g fint vetemjöl (jag tog pepparkaksmjöl från Limabacka)
60 g pecans, finhackat


Hur man gör skalet

Vispa ihop smör och socker krämigt i en mixer (typ Kitchen aid eller handvisp)
Addera ägget. Fyll på med pekannötterna och mjölet till det blir en smulig deg.  Plasta in och låt ligga i kylen 30 minuter

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen och fyll ett pajskal med löstagbar botten. HÄR hittar du en sån form!
Baka i 30 minuter i ugnen och låt den svalna helt.

Kanel salt kola

200 g socker
113 g smör
2, 4 dl ekologisk vispgrädde
        1/4 tsk ekologisk kanel
        1/4 tsk flingsalt

Så här gör man fyllningen

Låt smör och socker smälta ihop i en vid kastrull. När det kokat ihop i ca 5-7 minuter (rör runt ofta) så blir det mandelbruntt i färgen. Koka upp grädden i kastrull bredvid och häll på sockersmöret, lite åt gången, det kommer att pösa om du tar för mycket så ta lite åt gången.
Ta kolan från värmen och häll i salt och kanel. Låt kolakaramellen svalna i 15 minuter innan du fyller den i skalet.
Kyl den minst en timme i kylskåp. 

Vit Choklad Mousse

2,5 dl ekologisk grädde
2 ekologiska äggulor
110 gr vit belgisk choklad

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa grädden hårt. Blanda ihop dessa två med äggulorna till en fluffig mousse.

Bred ut moussen över kolakrämen och ställ tillbaka en stund i kylen för att stelna. 
Garnera med jul! Jag tog, cranberries, rosmarin, vitchoklad och lite pekannötter.







 

Kommentarer