onsdag 15 mars 2017

Äggost

 Gjorde denna äggost igår för att avnjutas idag tänkte jag. Äggost är väldigt gott tillsammans med jordgubbar eller björnbär. en klick grädde så är man i hamn.
Äggost kan man ju prata om i det oändliga i rätt sällskap. Konstigt egentligen eller så är det så udda så det blir kul.

Tänkte fira lite idag, men det kom av sig abrupt. Så fick vända firandet till att se det positiva i vad som är på gång. Hamnade lite på en återvändsgata. Att vara förhoppningsfull är verkligen på gott och ont. Spelar egentligen ingen roll när det gäller just äggosten då jag äter väldigt snabbt ändå, lägger ingen tid på att njuta direkt. Får ändra på det nu när jag får mer tid över i livet. Ett tag.

Väldigt gott att våren är på väg. Mycket ljusare på kvällarna nu och det märks att dagarna blir längre och längre. Idag hade jag gummiskorna på. Kändes vårigt! Jag vet, det är en stund kvar tills den goa värmen kommer. Här ska njutas av vårens solstrålar!


Rätt konsistens är viktigt när det gäller äggost. Hemligheten är att den aldrig får koka. Sen måste man ha grädde i den för mjukhetens skull.

Tog halvfrysta jordgubbar och 1/2 mak råsocker och körde dem i blendern till en slät kräm. Väldigt gott till!


 3 liter gammaldags ekologisk mjölk
9 ekologiska ägg
2 dl ekologisk grädde
3 dl ekologisk gräddfil
5 dl ekologisk filmjölk

Socker

Koka upp mjölken. Knäck äggen och ta bort ongarna, blanda med alla resterande produkter. Häll i när mjölken koka upp och sänk plattan, rör hela tiden mot botten av kastrullen tills det skär sig, tar en kvart ungefär.
Häll upp med hålslev i en äggostform, varva med socker. Låt kallna och sen stelna i kylen över natten. 

Servera med grädde och jordgubbar eller björnbär.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar