söndag 17 maj 2015

Esters tårtaIgår var det bröllop och jag hade äran att baka två tårtor till bröllopet. Gårdagens brud heter Ester så hon får namnge tårtan. Esters tårta låter ju som en väldigt god tårta. Den är med nougat fyllning och en lätt bakad tårta. 

Nedan är den andra, lite högre och annan gräddspitsning på den. 
Rulltårtsbotten
3 stora ägg 

120 g socker 
7,5 g bakpulver 
56 g potatismjöl 


Nougatchokladkräm
0,75 dl socker 
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften) 
15 g kakao 
150 + 100 g mjuk nougat 
35 g smör 
8 dl grädde 


Rulltårtsbotten 
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker, blanda potatismjöl och bakpulver som blandas med äggulorna. Vänd ner vitorna.
Smöra ett bakplåtspapper
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt, ca 5 minuter, på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock. 
Skär kakan i 5 cm breda längder på tvären (använd linjal).

Nougatkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme. 
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.  Låt krämen kallna. Krämen blir mjuk och bredbar. 
Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.
 Montering
Lägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på mitten av fatet. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.
Splitsa hela tårtan med vispad grädde. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Jag tog små silverkulor som dekoration runt nougaten. 
 Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar