Surdegsbröd med valnötter












2 bröd
620g vatten 60 grader
160 gr surdeg
100 gr eko rågmjöl
700 gr ekologiskt vetemjöl
18 gr salt
40 gr valnötter

Häll i vatten i bunken, sen surdegen. Surdegen ska flyta då är den bra! I med mjöl och salt blanda runt, fyll på med valnötterna. 
Häll degen i en olivoljad plastlåda, vänd över kanterna varannan timme. Så den får lite hjälp med bubblorna. Den ska stå i rumstemperatur i fem sex timmar. Sen lägger man över dem i mjölade brödkorgar. Låter dem stå i kylskåp över natten upp till 18 timmar alltså. 

Förvärm ugnen 250 grader i 45 minuter, jag hade en gjutjärnsplåt som stod inne. Sen gräddade jag bröden på plåten i 20 minuter. Öppnade luckan och sänkte till 230gr, fick ner värmen lite ugnen. gräddade 20 minuter till. Sen fick de svalna på galler. Skivade upp, åt och frös in resten!




 

Kommentarer