Jojo


När jag gjorde jojos häromdagen så gjorde jag dubbel smörkräm, så jag la halva krämen i kylen i ett par dagar. Köpte sen mer mandelmassa och bakade nya kakor. Vilket visade sig vara en hit, då krämen blev mycket bättre efter ett par dar i kylen. Lite gulare med. Tog fram krämen i spritspåsen en stund innan så den var hanterbar :) 





Mandelkakor:

  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl hackade hasselnötter

Riv mandelmassan och blanda med äggvita och socker till en slät smet. Fördela små runda bollar på två plåtar. Klickade ut 20 stycken på en plåt, strösslade över hackade hasselnötter.och gräddade i 160 grader varmluft i nästan 15 minuter. 

Vaniljkräm:

  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk maizena eller potatismjöl
  • 75 g rumsvarmt smör

(Alternativ smörkräm (detta blir till dubbel mängd kakor)
5 ekologiska äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
175 gr smör
det var denna jag gjorde)

Vaniljkrämen fick sjudandes upp under omrörning äggulor, strösocker, vaniljsocker, grädde och maizenamjöl i en kastrull tills krämen tjocknat. Det bränner sig lätt om man inte rör. Låt krämen svalna.
När krämen är kall vispar du ner rumstempererat smör, ta lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll över krämen i en spritspåse.

Spritsa på 10 av kakorna och ha resterande som lock. 




 

Kommentarer