Chokladmandeltårta



 En sån misslyckad tårta. Men god och det är väl det viktigaste ;)









Vaniljkräm
5 dl ekologisk mjölk
0,5 tsk äkta vaniljpulver 
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
0,5 dl maizena
100 g mjukt smör

3 dl frysta (tinade) hallon

Mandelbottnar
6 äggvitor
375 g mandelmjöl
300 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladganache
400 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde

Färska hallon
Vispad grädde

Gör såhär:


Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.
Vispa ihop strösocker, äggulor och maizena. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg- till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål eller burk.

Sätt ugnen på 175 grader. Täck två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnarna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet. Fördela ut smeten innanför cirklarna på bakplåtspapprena.
Grädda en botten i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna.
Montera ihop tårtan genom att lägga en botten på ett tårtfat, fördela hallonen över mandelbotten. Bred ut vaniljkrämen över hallonen. Lägg på nästa botten.

Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och glansig smet.
Låt ganachen svalna tills den får en bredbar men fortfarande krämig konsistens.
Spackla din tårta med ganachen. Dekorera med riven choklad och färska hallon. Blir den misslyckad täck med vispad grädde ;)





Kommentarer