Knäckig äpplekaka
Det bästa med hösten är ju alla frukter. Idag har jag varit i affären och köpt trädgårdsäpplen så nu får det bli äpplemos snart. Egentligen så hade jag velat ha ett eget äppleträd, men vi tror att det blåser för massa i trädgården.
Ibland får man tillgång till någon annans äpplen eller så får man helt enkelt köpa i affären. Funkar ju det med!
- 1 ekologiskt ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 100 g smält smör
- 4-5 syrliga svenska äpplen
- Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
- Smör till formen.
- Vispa samman ägg, socker och vatten.
- Smält smör och blanda ner.
- Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
- Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
- Strö över lite råsocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
- Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader med varmluft.
Vispad grädde hade vi till, men det är gott med en god hemmagjord vaniljsås eller vaniljglass.
Kommentarer
Skicka en kommentar