Semmelgrottor


Semlor är bland det godaste. När man vill ha något litet i semmelväg så passar dessa små grottor perfekt. Men egen mandelmassa som blir lite crunch i eller helt slät beroende på hur länge man kör den. 
Topp notch!

Semmeldagen är på väg och den är ju nu på tisdag, så passa på om du ska bjuda på en liten semla på jobbet eller så. Det kan ju bli lite många semlor en dag som den annars. 

















Grottor:
250 gram riktigt smör, inte helt kylskåpskall
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 dl ekologiskt vetemjöl
6 kapslar nymortlad kardemumma eller 1/2 tsk kardemumma

Kör ihop till en krämig smet som går att rulla till valnötstora bollar. 24 stycken fick jag ihop som jag la i lite mindre formar.

Grädda i 18 minuter i 175 grader.

Ta ut plåten och tryck en citruspress i varje kaka så det blir en stjärna och ett djup. Detta ska göras direkt när de kommer ut. 

Mandelmassa:
2 dl mandlar med skal
1 dl råsocker
1 ekologisk äggvita
kardemumma, mortlade ca 1 tsk
en nypa flingsalt
ovispad grädde 

Kör mandel och råsocker till ett pulver i en blender i med äggvita, kardemumma och lite flingsalt. Nu är den ganska torr så tillsätt grädde tills den blir krämig men ändå fast.

Spritsa mandelmassan i hålet i varje kaka. Här kan du lägga i frysen om du vill för att ta upp vid senare tillfälle.

Vispa grädde och spritsa över kakan. Strö nymornad kardemumma och nyrostad mandelspån över de små skapelserna.





 

Kommentarer